Weg van verdriet

Het lijkt alsof mensen elkaar makkelijker treffen in een zee van ruimte dan in een overvol vertrek. Alsof ze naar elkaar toe gezogen worden. De persoonlijke perimeter die iedereen angstvallig bewaakt om vreemden op veilige afstand te houden, wordt plots kleiner. We ketsen anderen niet langer af zodra ze te dicht komen, maar zoeken ze net op. Een ontmoeting met een vreemde gebeurt vaak op de tast. Hoeveel geef je prijs? Hoeveel hou je voor jezelf? Er ontstaat een spel van geven en nemen. Hoe meer je krijgt, hoe meer je deelt.

Op een gure novemberochtend treffen twee personages elkaar op het strand. Hij, de muzikant is onderweg met zijn verdriet dat zo groot is, dat het een naam heeft. Zij, de danser, is opde vlucht voor haar verdriet, maar dat zit haar op de hielen. De ontmoeting lijkt wel onvermijdelijk en in het treffen met elkaar, komen ze onverwachts zichzelf tegen. Allebei ontdekken ze iets over hun eigen verdriet dat ze nog niet wisten. Dat maakt dat ze het verdriet anders beleven, elk op hun eigen manier.
De voorstelling zal opgebouwd worden uit een proloog, drie luiken en een epiloog. In de verdere uitdieping van beide personages staat het gedeelde gevoel van verdriet en de verschillende invulling die beiden hieraan geven centraal. In de proloog zetten ze elk hun eigen beleving van verdriet, onafhankelijk van elkaar neer. Tijdens de drie luiken maken beide personages een evolutie door, die tegengesteld is aan elkaar. De muzikant evolueert van ‘veilig’ verdriet, via gedeeld verdriet, naar gekweld door verdriet. De danser evolueert van vluchten van ‘ondraaglijk’ verdriet, via gedeeld verdriet, naar ‘beteugeld’ verdriet. De epiloog is nog niet ingevuld, maar kan een blik in de toekomst van één of beide personages bieden.

 

 

 

 

Klarinettist-performer Toon Quanten
Danser Laura Daelemans 

 

Muziek Jasper Charlet
Concept Toon Quanten
Choreografie Laura Daelemans
Coaching Francis Pollet (artistiek leider), Frederik Neyrinck (Artist in Residence I SOLISTI) en Jochem Naafs (dramaturg en maker)

Bouw harmonium en installatie Toon Quanten, m.m.v. Dirk Veulemans

Dit project maakt deel uit van I  SOLISTI MakerSpace, een ontwikkelingstraject voor jonge makers.