I SOLISTI COMPOSERS LAB: KORTFILM

Za 13 > Wo 17 februari 2021, deSingel – Antwerpen

Composers Lab creëert de opportuniteit voor jonge componisten om intens samen te werken met een gevestigd ensemble. Na een internationaal uitgeschreven selectieprocedure, worden de componisten uitgedaagd om te componeren op film en nieuwe muzikale mogelijkheden voor het visuele medium te exploreren tijdens een masterclassweek. Tien I SOLISTI-musici gooien zich in het experiment en zijn de hele cursusweek beschikbaar om samen met de componisten muzikaal materiaal te onderzoeken, te experimenteren en te creëren. De deelnemers worden gecoacht door Vlaamse componisten met bewezen trackrecord, alsook een dirigent om het ensemble te leiden. Deze editie zijn dat Daan Janssens, Mathias Coppens en Frederik Neyrinck als coaches, en dirigent Martijn Dendievel. Gezien hun eigen professionele activiteiten en werk zijn zij bijzonder goed geplaatst om met de deelnemers de grenzeloze creatieve mogelijkheden af te tasten. Onder hun artistieke begeleiding, schrijven de deelnemers aan hun unieke soundtrack die tijdens een publieke showcase op het einde van de week wordt gecreëerd.

 

© Silke  De Corte, RITCS,                      Director Photography: Lissa Meurisse

Wat biedt het Composers Lab?

 

  • intensieve begeleiding door ervaren componisten als coaches
  • repetities en werksessies met musici van I SOLISTI en dirigent
  • een live-opname van jouw soundtrack, die je naderhand kan gebruiken voor je portfolio

De mogelijkheid bestaat dat jouw compositie nadien wordt opgenomen in de programmatie van I SOLISTI tijdens één van de volgende seizoenen.

Voor wie?

 

We richten ons in de eerste plaats tot studenten compositie en jonge componisten die maximaal ± 5 jaar afgestudeerd zijn. Om de kwaliteit van de begeleiding te kunnen garanderen, kunnen ongeveer 12 componisten deelnemen aan het Young Composers Lab.

Wie zijn de coaches?

Daan Janssens  studeerde  compositie bij Frank Nuyts aan het conservatorium in Gent, waar hij tevens les kreeg van Godfried-Willem Raes en Filip Rathé. Daan volgde masterclasses compositie bij o.a. Peter Eötvös en Brian Ferneyhough. Sinds 2007 is hij verbonden als onderzoeksassistent aan het Gentse conservatorium. Hij schreef er een doctoraatstudie over muzikale transformatie in historisch perspectief en in zijn eigen werk.

Daan is vooral actief als componist en dirigent. In 2006 kreeg zijn strijkkwartet …Passages… de eerste prijs tijdens de week van de hedendaagse muziek in Gent en in 2009 werd (…nuit cassée.) geselecteerd voor de ISCM World Music Days in Zweden.

www.daanjanssens.be

Mathias Coppens studeerde piano bij Levente Kende, orgel bij Joris Verdin en compositie bij Wim Henderickx aan het Koninklijke Conservatorium van Antwerpen. Hij studeerde compositie verder aan het conservatorium van Amsterdam en aan de University of Southern California, waar hij o.a. les kreeg van Bruce Broughton.

Mathias werd door Verdikeursmerk uitgeroepen als Componist van het jaar in 2006 en won verschillende nationale wedstrijden. Hij componeerde muziek voor diverse Belgische en internationale ensembles en orkesten. Mathias woont en werkt in L.A. als filmcomponist en orkestrator.  Hij stichtte het ensemble deCompagnie en concerteert ook als pianist.

www.mathiascoppens.com

Frederik Neyrinck studeerde piano en compositie in Brussel, Stuttgart en Graz bij Piet Kuijken (piano), Jan Van Landeghem, Marco Stroppa en Clemens Gadenstätter (compositie). Hij werkte samen met diverse Belgische en internationale orkesten, ensembles en muzikanten/theatermakers.

In 2017-2018 was hij seizoenscomponist in het Concertgebouw Brugge waar hij o.a. het concertstadsparcours “Take Out Obrecht” organiseerde. Voor LOD muziektheater creëerde hij in 2018 mee de muziektheatervoorstelling “Zolang hij niet zichzelve kent” (met Josse De Pauw, Koenraad Tinel, Lieselot De Wilde en SPECTRA). In november volgde de opera “i c o n” (met Atelier Bildraum, Sabryna Pierre, Asko|Schönberg, Lieselot De Wilde en Tibo Vandenborre).

www.frederikneyrinck.be

Wie is de dirigent?

 

Martijn Dendievel studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Brussel muziektheorie en cello. Later studeerde hij directie in  Weimar. Naast lessen bij Nicolás Pasquet en Ekhart Wycik volgde hij masterclasses bij o.a. Edo de Waart en Bernard Haitink. Sinds 2017-2018 is hij assistent-dirigent bij Symfonieorkest Vlaanderen. In 2018 – 2019 dirigeerde hij het I SOLISTI Young Composers Lab en werkte als dirigent bij de compositieworkshop van de Thüringen Philharmonie Gotha-Eisenach.

Hij dirigeerde reeds het BNO, de Staatskapelle Weimar, de Jenaer Philharmonie, het Antwerp Symphony Orchestra, Symfonieorkest Vlaanderen en Filharmoni Hradec Kralove. Martijn is ook lid van het Dirigentenforum des Deutschen Musikrates.

www.martijndendievel.com

I SOLISTI COMPOSERS LAB 2021

Za 23 > Vr 27 augustus 2021, C-mine Genk

Aanmelden en deelnemen

Binnenkort verschijnt hier de nieuwe inschrijvingslink en meer info voor de vierde editie van I SOLISTI Composers Lab! 

Benieuwd? Houd dan zeker onze site in de gaten om op de hoogte te blijven.

Verloop van het Composers Lab

Bij je aanmelding stuur je twee composities voor verschillende bezettingen in, waarvan minstens één voor ensemble. Na selectie en bevestiging van jouw deelname, bezorgen we je het beeldmateriaal waarmee je aan de slag kan. Je werkt zelfstandig aan de score, die klaar is voor de start van de cursus, De maximumbezetting waarvoor je schrijft is: fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, trompet, trombone, percussie, cello, contrabas (telkens één speler per instrument).

Tijdens het Composers Lab krijg je de kans om samen met de coaches en de musici van I SOLISTI je partituur verder uit te werken, Tevens werken we toe naar het publieke toonmoment op vrijdag, waar je compositie uitgevoerd zal worden, samen met de beelden van de kortfilm.

Bekijk hier de aftermovie van Composers Lab 2019!

Contact

Aarzel niet ons te contacteren als je nog vragen hebt:

lauranne@isolisti.be

I SOLISTI Composers Lab 2020 wordt georganiseerd door I SOLISTI in samenwerking met Summer School deSingel– Antwerpen